Bylo zjištěno, že extrakty z Reishi podněcují produkci faktoru nervového růstu, který obratem podporuje výrazný rozvoj zdravých neuronů a zvyšuje jejich mitochondriální funkčnost.3
Silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti Reishi dělají tyto houby atraktivními kandidáty na prevenci neurodegenerativních chorob jako např. Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Obě tyto choroby jsou poháněné oxidačním stresem a zánětem.
Triterpenoidy a polysacharidy z hub omezují oxidační účinek ničivých bílkovin jako je Abeta, hlavní spouštěč Alzheimerovy choroba,16 a chrání mozkové buňky před zánětem, který jak známo způsobuje Parkinsonovu nemoc.17-21
Výzkumy odhalily, že doplňky s houbami Reishi mají prospěšný efekt na oběti mozkové mrtvice. Zaprvé Reishi umí omezit velikost oblasti v mozku zničené mozkovou mrtvicí, což pomáhá omezit poškození chování a funkční škody způsobené mozkovou mrtvicí.71 Zadruhé houby Reishi chrání tkáň mozku před hypoxií/reperfuzním poškozením, spolu s nedostatkem kyslíku následovaným nepřiměřeným okysličením, které způsobuje u obětí mozkové mrtvice nejvíc škod na mozku.19
Avšak jakkoliv jsou tyto přínosy cenné, nikde nejsou účinky extraktů z hub Reishi víc jasné než u kognitivních chorob souvisejících s diabetem. Ve výzkumech na zvířatech výtrusy Reishi zmírnily diabetem vyvolaný oxidativní stres a mitochondrickou dysfunkci hipokampusu, jedné z oblastí mozku, která ovládá zpracovávání vzpomínek a paměť.22