Reishi patří mezi medicinální houby, na které tradiční čínská medicína nedá dopustit po dlouhá staletí. Houba je ceněná nejen pro své mimořádné složení se širokou paletou zdravotních benefitů, ale i pro kulinářskou všestrannost. Jak tedy naložit s reishi v kuchyni?
Červená, černá a modrá – tři druhy reishi
Není reishi jako reishi. Jednotlivé druhy se liší přesným složením a také vzhledem. Pro své mimořádné složení je ceněná především červená reishi (Duanwood Red Reishi, neboli ganoderma lucidum), která má zářivě červenou barvu a nahořklou chuť.
Existují ale i další druhy – černá reishi (ganoderma sinense) s tmavě zbarveným kloboukem a jemnější chutí, a modrá reishi (ganoderma resinaceum). Tento druh s namodralým kloboukem je ze všech nejvzácnější. Modré houby Reishi jsou považovány díky své výrazné chuti za výjimečnou delikatesu a jsou velmi vyhledávané kulinářskými nadšenci.
Pokud si chcete svůj jídelníček obohatit o reishi, připravte se na to, že musíte sáhnout hlouběji do peněženky. Nejkvalitnější houby, které jsou pěstovány udržitelně, jsou poměrně drahé, nicméně pak máte jistotu, že budou obsahovat největší množství zdraví prospěšných látek.
Reishi v kuchyni – čerstvé, nebo sušené?
Čerstvé houby reishi jsou k dostání ve specializovaných obchodech s potravinami nebo na farmářských trzích, zejména v asijských zemích, kde se přirozeně vyskytují. Vybírejte houby se zářivou barvou, pevnou strukturou a bez známek plísně nebo hniloby. Alternativou jsou houby sušené. Jejich výhodou je delší trvanlivost a dostupnost. Před použitím je nutné je rehydratovat.
Čerstvé houby reishi (jako ostatně všechny houby) skladujte nejlépe v papírovém sáčku nebo zabalené v papírové utěrce. Umožníte tak cirkulaci vzduchu a zabráníte vzniku plísní. Čerstvé houby reishi vydrží v lednici až týden. Sušené houby reishi skladujte ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Při správném skladování zůstanou použitelné několik měsíců.
Základní kroky pro přípravu hub reishi
Než se pustíte do kulinářských výtvorů s houbami reishi, dejte si záležet na řádné přípravě. Nejprve houby důkladně očistěte jemným kartáčkem od všech nečistot. V případě potřeby je krátce opláchněte pod studenou vodou. Odřízněte tuhý stonek a všechny zbarvené nebo poškozené části houby.
Následně se pusťte do krájení nebo drcení. V závislosti na receptu můžete houby reishi nakrájet na tenké proužky nebo je rozdrtit na jemný prášek. Nakrájené reishi se dobře hodí do restovaných směsí a polévek, zatímco práškem můžete obohatit nápoje, posypat saláty, přimíchat do dresinků, smoothies či těsta na pečivo, a dodat tak pokrmům řadu nutričních benefitů.
Využití reishi v kuchyni
Houby reishi mají v kuchyni širokou paletu využití. Tady jsou některé z nich:
- Zdravé nápoje (nejlépe smícháním prášku z hub společně se zázvorem a medem) – mají uklidňující účinky a posilují imunitu.
- Polévky a vývary – reishi dodá polévkám a vývarům hloubku a zemitou chuť.
- Stir-fries a soté – orestujte nakrájené houby reishi s výběrem zeleniny, bílkovin a koření. Houby absorbují chutě pokrmu a zároveň dodávají svou jedinečnou chuť a texturu.
Zemitá chuť hub reishi dobře hodí k zelenině, jako je cibule, mrkev nebo paprika. Můžete je přidat do smažených nudlí nebo rýžových jídel. Nebo je zapečte v troubě s bylinkami – chutnají skvěle třeba s rozmarýnem nebo tymiánem. Čerstvě nakrájené reishi můžete přidat do salátů nebo je podávejte ke grilovanému masu jako přílohu.
Nebojte se experimentovat a přidat prášek z hub reishi i do sladkého pečení. Tartaletky, koláče, domácí granola – reishi dodá laskominám nejen zajímavou příchuť, ale především výjimečnou nutriční hodnotu. Stejně tak prášek obohatí i sladké a kávové nápoje – domácí latté, frappé a nebo kakao.
Zdroje:
https://www.sheknows.com/food-and-recipes/slideshow/9985/how-to-use-reishi-mushrooms/8/
https://thekonnexion.com/how-to-cook-with-reishi-mushrooms/?utm_content=cmp-true
https://original.newsbreak.com/@jenny-gage-1695943/3033123305186-how-to-use-reishi-mushroom-in-cooking